|
I Kramfors och Höga Kusten har konstintresset alltid varit stort. Kanske därför att många konstnärer har verkat och idag verkar i vårt område. Kramfors konstförening, som bildades efter krigsslutet 1945, firade 2015 sjuttio år.
Susanne Fogelberg född 1956 i Stockholm. Utbildad på Capellagården på Öland. Har arbetat för formgivare som Stig Lindberg och Lisa Larsson. Sigtuna Krukmakeri år 1993-2000. "Jag har en förkärlek till den drejade formen - skön för ögat och för handen. Leran - det vittrade moderberget formbart och mjukt."
Gunnar Forsström, 69 år. Bor i Härnösand. Självlärd via egna studier av böcker och internet
Miriam De Vincenti Miriam De Vincenti, född 1968 i Buenos Aires, Argentina, och bosatt i Sollefteå sedan 2005.
Utbildning Här i Sverige har hon studerat på distans - ”Teckning och Akvarell” vid Malmfältens Folkhögskola Kiruna och E-konstskolan Prisma (grund och fördjupning) vid MKFC Stockholms folkhögskola.
Följ med på årets intressanta konstresa till Östersund den 19 oktober!Nationalmuseum Jamtli |
![]() |
"Jag använder mig av lite olika tekniker som foto, måleri, grafik och skulptur- ibland också installationer. Mycket av mitt material är återvunnet, sådant som de flesta kastar bort,
eller att jag hittar något användbart på en loppis. Leken, fantasin och det allvarliga med att vara människa är de viktigaste ingredienserna i mitt skapande.
I min utställning som jag kallar "själbiografi" vill jag dela med mig av händelser genom åren som har påverkat mitt liv och skapande. Jag vill också uppmärksamma människans negativa påverkan på naturen och klimatet.
Som en del av utställningen kommer jag själv att finnas på plats efter kl.12 alla dagar de första två veckorna och sista dagen den 6/9. Ring gärna och kolla att jag är på plats. tel. 0768152879"
![]() |
Jeff Östberg |
![]() ![]() |
Margit Bergarp Åsberg är född i Örnsköldsvik men idag bosatt i Barsta, Nordingrå där hon också har sin atelje. Hennes konst är präglad av metoden Vedic Art som hon dessutom leder kurser i. Metoden bygger på ett mediativt och intuitivt skapande. Det finns alltid något att upptäcka och kommunicera kring i hennes tavlor.
|
|
Född 1951 i Nacka och bosatt i Stockholm men tillbringar även en stor del av året i Ådalen.
Utbildning: Kungl. Konstakademien, Stockholm.
Stipendier: Smith´s fond, Axel Johnssons resestipendium, Axel Hirs stipendium, Statens konstnärsbidrag, Ester Lindahls stipendium, Statens arbetsstipendium, Sollefteå kulturstipendium.
Utställningar: Separatutställningar på många ställen i landet och samlingsutställningar inom landet samt i Europa, Central- och Sydamerika, Australien, Canada och Japan.
Offentliga arbeten: Vårdhemmet Biet, Nacka. T-banestation Mariatorget, HSB, Nacka,
Beach art, Ljungskile, Japansk trädgård, Karolinska sjukhuset.
Representerad: Offentliga och privata samlingar i Sverige, Europa, Sydamerika och Japan. Nationalmuseum, Karlstads och Sundsvalls museum, NAPA på Grönland, Museo National de arte moderno, Guatemala, Museo de arte moderno, Dominikanska Republiken, Museo Nacional de la stampa, Mexico, Museo de la beas artes, Kuba.
| ![]() | |
I våra barnböcker ryms en hel värld av konst. Utställningen ”Konst för barn” visar verk av några av Sveriges främsta barnboksillustratörer. Det är Per Gustavsson (nominerad till Augustpriset 2017), Sara Lundberg (Augustpristagare 2017), Helena Lunding Hultqvist, Pia Niemi, Pernilla Stalfelt, Anders Sunesson och Stina Wirsén. Utställningen bjuder in till
fantasins värld genom kreativa, kärleksfulla, roliga och ibland allvarliga bilder.
Välkommen på besök vid vår konstdag lördag den 9 september kl 10.00 - 15.00.
På konstdagen deltar både konstnärer, amatörer och konsthantverkare med sina verk. I år är det 15 stycken som kommer att ställa ut för att visa och sälja sina alster.
Här är alla deltagare.
Marianne Malmsjö | Eva Persson | |
![]() |
Lena Frykholm är den andra i raden av konstnärer som har haft en anknytning till vår kommun men som idag bor på annan ort. Lena är uppvuxen i Bollstabruk. 1999 flyttade hon till Umeå, där hon på allvar satsade på sitt skapande. Har gått en del kurser i Folkuniversitetets regi, keramik, olja och glas samt glas, form och metall på Umeå Universitet. Hon har haft många utställningar runt om i Sverige och utomlands.
![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
Under vintern och våren kommer vi att ha två konstnärer med anknytning till Kramfors men boende på andra ställen idag. Kristina "Kicki" Persson är den första. Kristina är uppväxt i Kramfors och med en välkänd far som var både skohandlare och konstnär. Idag bor Kristina i Dingtuna i Västmanland men tillbringar somrarna i Kramfors. Hon har gått Konstfack och jobbar idag som bildpedagog i Västerås. Hennes motiv är för det mesta naturmålningar med motiv från Ångermanland och Västmanland.
![]() | ![]() |
![]() |
Vi är glada att få presentera en lokal och mycket duktig
akvarellist i form av Maria Tjärnström. Maria hämtar sin
inspiration i skog och fjäll, både i hembygden Ådalen och i
Vilhelminafjällen där hon sedan barnsben spenderat mycket tid i familjens stuga som ligger i väglöst land.
I sitt ordinarie arbete med arealkontroller har Maria förmånen att få utforska många avsides små byar i det tyvärr ofta avfolkade norrländska inlandet. Intrycken och känslan delar hon på Instagram eller spar inom sig till vinterns lugnare period då de får komma ut på akvarellpapperet.
![]() | ![]() |
Välkommen på besök vid vår konstdag lördag den 9 september kl 10.00 - 15.00.
På konstdagen deltar både konstnärer, amatörer och konsthantverkare med sina verk. I år är det 18 stycken som kommer att ställa ut för att visa och sälja sina alster.
Här är alla deltagare.
Marianne Malmsjö | Emilie Sjöberg | |
Kramfors konstförening i samarbetete med Galleri Ängerö har nöjet att presentera en utställning med verk av Johan Lundgren (1920-1989). Johan räknas som en av de stora nordingråkonstnärerna med sina verk som ofta skildrar det dåtida bondesamhället. Han har också kallats den siste bondemålaren.
vid vernissagen medverkar Daniel Forsberg och Karl Sjöström med musik.
Välkommen!
Under 10 dagar får vi stifta bekantskap med flera intressanta och duktiga konstnärer från Ångermanland och Hälsingland. Utställningen är en vandringsutställning som ordnas av Sveriges Konstföreningars distrikt i Västernorrland med stöd av Landstinget i Västernorrland och visas av Kramfors konstförening.
Tanken med vandringsutställningen är att underlätta för konstintresserade att ta del av annat än den lokala konsten. De 40-tal verk som visas är av konstnärerna Linda Lasson, Sara Vide Eriksson, Christer Carlstedt, Lena Andersson, Anders Åberg, Samuel Andersson, Olle Gustafsson, Max Book, Ann-Kristin Källström, Per-Elof Nilsson Ricklund, Barbro S. Löfstedt, Michael B. Hardt.
Vernissage den 3 juni kl 12.00
Välkommen!
Här nedan två av verken th Sara Vide Eriksson och Linda Lasson
![]() | ![]() |
![]() | Carin Hedlund, född Gradin, växte upp i Kramfors. Flyttade till Umeå för studier och bor idag med familj i Täfteå, strax norr om Umeå. Sommaren 2005 skaffade familjen ett fritidshus i byn Orsta, Nordingrå. Där har hon inrett en ateljé, Ateljé Orsta. Carin har målat akvarell till och från under hela sin uppväxt. Inspiration fick hon tidigt av grannen konstnären Nils Gunnar Johansson i Kramfors. |
![]() | Johan "med skägget" Holmlund. Föddes uti Hultsfred av en förvånad moder och hela Oslo jublade enär det var den 17 maj detta nådens år 1954 då Hemingway fick Nobelpriset. 44 år senare grep Johan för första gången sig an en kanvasduk med sitt personliga måleri, med kaskader av klara färger och somriga landskap! Bakom varje bild finns det en liten berättelse och många fnissanden från konstnären själv. "kan jag med mitt måleri locka fram ett litet leende hos betraktaren så har jag lyckats i mitt skapande". |
|
Kramfors Konsthall 11 februari 2017 – 6 mars 2017 |
Vernissage 11 februari kl 12.00 |
musik Lars Eriksson, banjo och gitarr |
![]() |
Natur, jakt o människor är motiv som han företrädesvis hämtat från hemmatrakterna. | ![]() |
Kramfors konsthall 3 december 2016 – 9 januari 2017
Musik med Karl Sjöström gitarr, Daniel Forsberg kontrabas
och Christian Sundeqvist trummor.
Jag minns att jag redan som ung grabb hade ett intresse för att teckna och måla. Som tonåring besökta jag gärna de konstutställningar som visades på orten. När jag i mitten av 60-talet gjorde min värnplikt träffade jag en ung och talangfull konstnär från Kramfors, vid namn Jan-Erik Ohlzon. Han kom så småningom att flytta sin ateljé till den gamla taxistationen, vid mina besök där väcktes min inspiration och jag motiverades att själv prova på.
Under 70-talet kom jag så att måla en hel del i olja. Jag fick också möjlighet att ställa ut på några amatörutställningar som konstföreningen i Kramfors anordnade. 1978 blev jag permitterad från min arbetsplats, och året därpå startade jag upp en egen firma. Det var ingen tvekan om vad jag skulle syssla med; det blev inramningar och konst i första hand.
Ganska omgående fick jag god kontakt med flera av våra stora konstnärer i kommunen. Jag kom att rama åt och arbeta med dem så länge de var verksamma. Med inspiration från det goda konstnärssamarbetet, och som jag upplevde det då, ett stort konstintresse i kommunen byggde jag 1987 en utställningslokal. Galleriet, som fick namnet Galleri Ängerö, har bland annat visat konst av de flesta av ortens stora konstnärer sedan dess.
För egen del blev det på 2000-talet som jag återupptog mitt måleri. Då blev det akvarell istället för olja. Som konstnär är jag autodidakt och måleriet är någonting jag gör när jag känner för det, det är ett personligt uttryck och främst för mitt eget nöje.
Som liten grabb började jag teckna och då var fascinationen skepp! Tidigt 60-tal fick jag en låda oljefärg av mina föräldrar och då blev motiven även hästar. Under skoltiden med Nils-Gunnar Johansson som bildlärare uppmuntrade han mig att själv gå ut och hitta motiv, istället för att sitta i klassrummet. Nu blev motiven landskap och hus bl.a. Öbergs smedja.
Efter några års uppehåll med målandet tyckte frun att det var dags att ta itu med penslar och färg igen. Hola och läraren Svempa blev nu kicken som satte fart på skapandet och nu var det akvarell som gällde.
Utställningar följde och jag blev bekant med Ragnar Forsberg och Galleri Ängerö. Där blev jag årets amatörutställare. Många av motiven har jag hittat under mina arbetsdagar i lastbilen. Fina vyer som fotograferats och sedan målats hemma på kammaren. 2002 gjorde jag och min fru, Agneta, en gemensam utställning med vyer från Nedre Öd, där texter om husen och människorna varvades med bilderna.
Som nybliven pensionär har jag nu mer tid för akvarellmålning. Jag avbildar gärna omgivningar i vår kommun, med hus, vatten och naturmiljöer. Som tema för denna utställning har jag valt bilder från Nedre Öd, där älven får illustrera ”här börjar världen!”
Heltidskonstnär sedan 1990, f.d. bildlärare.Tidigare bosatt i Sveg men har under de senaste åren sin hemvist i Eskilstuna.Huvuddelen av hans produktion är akvareller, för det mesta naturnära motiv, vatten i alla de former, stilla, forsande eller fruset, gärna i kombination med stenar eller is. En hel del landskap, allt från lugna stilla vyer, till bilder med dramatiska himlar.
Ett tredje favoritområde är mer dokumentärt, bilder av förfall, gamla hus och lador, framför allt närbilder av gammalt trä och rostiga föremål. I blyerts blir det mycket porträtt, framför allt hundar och andra djur.
Han vill med sina bilder visa på allt fint, som faktiskt går att finna i vår närhet, väcka nyfikenhet och upptäckarlust.
![]() | ![]() | ![]() |
Årets Konstdagar bjöd på en varierad utställning med många fina alster av deltagarna.
1:a pris: Gunilla Rydell, tavla av Janeric Ohlzon. Lott nr.124
2:a pris: Ann-Christin Boström. Bok om Thage Nordholm. Lott nr.50
3:e pris: Stig Hägglund. Bok av och med Åke Melin. Lott nr. 13
4:e pris: Marianne Hägglund. Kramfors konstförenings bok. Lott nr. 165
Välkommen till Kramfors Konstdagar.
Här möter du utställare med ambitioner
och engagemang. Kom in, prata, diskutera,
visa din uppskattning och köp verk av våra
utställare.
Årets utställare är:
Per Arne Sjöberg, Emilie Sjöberg,
Ulla Björklund, Annette Carlsson,
Mary Anne Frank Malmsjö,
Ulla-Britt Örjestål Magnusson,
Lotta Hanell, Ivar Kejerhag,
Maria Kimdal, Rut Synnes,
Jonas Wideén, NBV Knivcirkel.
Öppettider:
Fredag den 27 maj 11-17
Lördag den 28 maj 10-14
Syftet med konstdagarna är att öka konst- och kulturintresset i Kramfors och Västernorrland och vi vill därför inbjuda dig att delta i detta arrangemang under två dagar, fredag kl. 11-17 och lördag 10-14.
Medverkan från din sida innebär att du ska finnas i Kramfors Konsthall med ditt konstnärskap. Att Du visar upp din konst tror vi är synnerligen intressant för kramforsborna, särskilt i denna fina Konsthall. Givetvis kan du även sälja dina verk. Två monterstorlekar erbjuds, ca 1,5 m alt 2.5 m vägg, 350:- resp 550:-. Beslut om deltagande tas 15 maj.
Anmälan, eller ytterligare information runt praktiska frågor, ta kontakt med:
Eva Larsson, eva_larsson_sol@hotmail.com, 0613-32033, 070-5923705 eller
Carl-Gerhard Lindberg, carlgerhard.lindberg@telia.com , 070-628 17 59
Din anmälan om deltagande ser vi fram emot så snart som möjligt, dock senast 8/5. Betalning skall ske senast den 13 maj. Vi har begränsat med platser. Bekräftelse sker direkt efter 13 maj. Reserver kommer att utses.
Välkommen med din anmälan!
KRAMFORS KONSTFÖRENING
Carl-Gerhard Lindberg - ordförande
Nu är det dags igen för Kramfors konstförening att anordna en konstutställning. Det är tätt på given just nu. Den här gången har vi nöjet att se JANERIC OHLZON bildkonstnär, grafiker och skulptör, idag bosatt i Omne och har tidigare bott och verkat i Kramfors, Stockholm och Bjärtrå. Han studerade vid Konstakademien i Stockholm 1969-1974. Han målar expressivt, företrädesvis landskap, med tonvikten lagd i rörelsen och ljuset. JANERIC finns bl a representerad på Sveriges konstråd, Sundsvalls Museum, Västernorrlands Läns Landsting, Västerbottens Läns Landsting, Stockholms Läns Landsting, samt i ett flertal kommuner och privata samlingar.
Offentliga utsmyckningar: Kungsängens pendeltågstation Trapphus Riksförsäkringsverket, Sundsvall, entréhall Sundsvalls Folkets Hus, entréhall och matsal i Landstingets produktionskök i Härnösand, Vårdcentralen Nyland, daghem i Umeå, Kungsängens gymnasium, entrehall och matsal Landstinget Västernorrland. HSB-Stockholm bostadsområden tre gårdar.
Utställningen startar med vernissage lördag den 12:e mars 2016 kl 12.00 och pågår fram till den 4 april 2016.
![]() | ![]() |
Den 13 februari hälsar vi konstnären Kristina Wrang från Östersund välkommen till Kramfors konsthall. Kristina är född i Stockholm och uppvuxen i Söderköping. Efter att ha bott i Mälardalen många år flyttade hon till Östersunds kommun 1998. Där blev hon medlem i Östersunds kollektiva grafikverkstad och fick möjlighet att utveckla sitt grafiska uttryckssätt. Hon är främst grafiker och målare.
Kristina Wrang
![]() | ![]() |
Nu när vi närmar oss årsskiftet avslutar vi jubileumsåret med en jubileumsutställning där åtta av våra lokala favoriter finns representerade. Medverkande är Olle Gustafsson, Mikael Arvidsson, Lena Johansson-Fahlen, Maria Tjärnström, Åke Melin, Örjan Östlund, Eleonore Sellin och Runo Dahlgren.
Den 5 december kl 12.00 är det vernissage och utställningen pågår t o m den 8 januari 2016.
![]() |
Jeff Lindahl |
Född 1957 i Örnsköldsvik men är uppvuxen i Nyland som ligger beläget längs Ångermanälven.
I dagsläget bor han och är verksam i Örnsköldsvik.
Jeff jobbar mest med olja och akvarell, där han utgår från sina tankar och funderingar kring naturens alla skeden.
Vernissage 22 augusti kl 12.00.
![]() | ![]() |
Evert Lundqvist | Karl Kylberg |
Kramfors konstförening och Kramfors kommun har haft ett givande samarbetet under 70 år. Det har resulterat i ett stort antal fina konstverk som idag finns hos kommunen.
Under jubileumsfirandet kommer ett 40-tal av konstverken att visas i Konsthallen. Bland annat kommer verk visas av Evert Lundqvist, X-et Erixson, Karl Kylberg, Stellan Mörner, Helmar Osslund, Picasso, Matisse m fl.
Vernissager 6 maj kl. 16.30 och 9 maj kl. 12.00.